Apasági vizsgálat, DNS teszt

Rokonsági vizsgálatok

Megbízhatóság, pontosság, diszkréció megfizethető áron

Telefon

Irodáink

  • Bp. V. ker., Vörösmarty tér 5.
  • Pécs, Siófok, Székesfehérvár,
    Kecskemét, Győr​
A legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. (H. Carter)

Gyakori kérdések

Kinek lehet szüksége erre? Hol vagyunk az országban, mintavevők átvétele?

Feleségek, nagymamák, nagypapák, férjek , gyerekek, kik megkérdőjelezik vagy meg szeretnének bizonyosodni rokonsági kapcsolatukról,  pl. gyermekszületés, válás, tartásdíj, örökösödés, bizalmatlansági stb. ügyekben.

Hogy és hol lehet a mintát levenni ? 

Gyakorlatilag bárhol. Eljönnek irodáink egyikébe (Pécs, Győr, Kecskemét, Budapest, Székesfehérvár, Siófok) vagy munkatársunk kimegy és otthonában leveszi ill. Önöknek kiküldjük postán a mintavevő szettet, az általunk adott instrukcióink alapján leveszik a vizsgálathoz szükséges mintákat és eljuttatják hozzánk postai úton vagy személyesen.

Vagy befáradnak partnereinkhez, ahol bejelentés nélkül átveheti a mintavevő szettet (partnerlistát a Rólunk, kapcsolat menüpontban találja) majd otthonában leveszi mintáikat és visszaküdik.

Budapesten ingyenes a kiszállás, vidékre távolságtól függően díjazás ellenében munkatársunk az Ön által meghatározott helyszínen leveszi a mintákat.

 

Milyen minták szükségesek a vizsgálathoz? 

Száj nyálkahártyájának kenete az alapminta, de ettől eltérő pl. hajhagymás haj, bőr, sperma, fülzsír, cigarettacsikk, cukormentes rágó, használt zsebkendő, vér, véres gézlap, tampon, intim betét, köröm, cukormérő csík… Ennek felhasználhatóságáról kérjen tájékoztatást.

 

Mikor kapnak  eredményt?

 Minta és kísérő dokumentumok  laborba érkezését követő átlagosan 2-4 munkanapon belül kész az eredmény, melyet interneten az átadott jelszóval lehívhat. Az eredeti jelentést mindig kizárólag a megrendelőlapon megjelölt kérésnek megfelelően továbbítjuk. S.O.S. sürgősségi teszt is megoldható!

Apaság megállapításához kell-e az anyától minta ?
Nem szükséges,de javasolt. Általában elégséges az apa-gyermek mintája. Ritka esetben szükséges lehet -pl. mutációs esetben vagy ha gyanítható, hogy az apa egyeneságú férfi rokona is esetleg lehet a gyermek apja.

Nevesített-e a vizsgálat?
Nem, mert tesztünk eredménye informatív. - Társaságunk  felelősséget a mintaadók személyazonosságáért nem vállal az a megrendelőre tartozik. De, történhet nevesített vizsgálat is. Bárki megrendelhet anonim vizsgálatot is. Kérhet nevesített jegyzőkönyvezett vizsgálatot is.

Milyen eljáráson alapul a vizsgálat?

A DNS-profilanalíznis  eljárás azon alapul, hogy az emberi kromoszóma egyes szakaszai egyedi, csak az adott emberre jellemző változatosságot mutatnak – mint az ujjlenyomat , de jóval nagyobb megbízhatósággal -,  gyakorlatilag kizárható, hogy két ember DNS-profilja megegyezzen (kivéve az egypetéjű ikrekét.) Az emberek sejtjeiben két kromoszómakészlet van: az egyik apai, a másik anyai eredetű, ami mutatja, hogy a jellemző kromoszómaszakaszokból kimutatott DNS-profil egyértelműen azonosítja a  szülőt.

 Ugyanezzel a módszerrel  nagyszülői, testvéri, illetve ikerkapcsolatokat is feltérképezhető, ez pl. elveszett rokonok megtalálását, vagy  örökösök tisztázásában is segíthet. 

Apasági tesztünk a világszerte elfogadott DNS profil összehasonlító vizsgálatra épül. Ennek során a gyermek és a feltételezett apuka egy-egy testszövet mintájából ( száj-nyálkahártyából, esetleg hajgyökérbõl, vagy nyálból, vérbõl, zsebkendőből… ) izolált DNS-ében található genetikai adatok összehasonlításán alapul.

Hány markert vizsgálunk?

Alap vizsgálat során laboratóriumunkban min. 20 (+1)markeres az apasági vizsgálat, egyéni DNS profil. Az analízis markerszámának növelése lehetséges.  Az alap markerszámú vizsgálat már jóval magasabb pontosságot és megbízható eredményt biztosít az átlagnál.